Je dagelijkse portie zelfvertrouwen met de schijf van vijf

Ben jij een opschepper en is jouw bord gevuld volgens de schijf van vijf? Je weet wel die van de gezonde voeding. Of merk jij aan jezelf dat je:

  • niet die stappen zet om meer te verkopen?
  • bang bent om keuzes te maken en te falen?
  • twijfelt aan jezelf en je niet de prijs vraagt die je kunst of creatie waard is?
  • jezelf niet laat zien en achter je computer of in je atelier blijft zitten?
  • moe en leeg voelt aan het eind van de dag?

Ja? Dan kun je wel een portie zelfvertrouwen gebruiken om jezelf een boost te geven.

Hoe kom je aan een gezonde portie zelfvertrouwen? 

Een bord gezond zelfvertrouwen is net als de schijf van vijf opgebouwd uit verschillende ingrediënten ofwel 5 krachtige bouwstenen voor groei:

  1. Ken jezelf en waardeer dat. Ken je kwaliteiten en weet waar je goed in bent. Je kennis en vaardigheden die je inmiddels hebt ontwikkeld zijn je basis. 
  2. Wat vind je belangrijk? Welke keuzes maak jij en waar zeg jij dus ja tegen? Welke waarden gelden voor jou waar je je keuzes op baseert? Als je, net als ik, persoonlijke ontwikkeling en groei belangrijk vindt, kies dan ook voor uitdagingen om nieuwe dingen te leren en andere mensen te leren kennen.
  3. Leer je innerlijke criticus kennen. Welke overtuigingen zitten er in jouw ‘systeem’? Hoe praat jij tegen jezelf? Zijn je gedachten helpend en positief zoals: ‘ik kan dit’ of veroordelend zoals ‘dat was stom, ik kan ook niks’. Train jezelf in opbouwende vragen stellen en positieve gedachten.
  4. Om successen te ervaren moet je wel iets doen: beginnen en al lerend ook durven ‘falen’. Geen enkele succesvolle ondernemer is aan de top gekomen door niks te doen. Het belangrijkst is om steeds kleine stappen te blijven zetten en steeds opnieuw proberen en waar nodig de koers of tactiek aanpassen. Vertrouw op je eigen veerkracht. Je kunt meer dan je denkt!
  5. Omring jezelf met mensen die je steunen. Gelijkgestemden en een sociaal netwerk is heel belangrijk voor acceptatie en steun, het delen van je dromen, om successen mee te vieren en om bij te ontspannen en op te laden.
5 krachtige bouwstenen voor gezond zelfvertrouwen

Gezonde groei door variatie

Er zijn dus een paar persoonlijke basis bouwstenen die je als ondernemer nodig hebt om succesvol te zijn en te blijven. Je hoeft niet te wachten tot ze allemaal 100% perfect zijn, sterker nog, je gaat toch ook niet pas eten als je uitgehongerd bent?! Zodra je trek krijgt, ga je bij jezelf na waar je behoefte aan hebt. Zo werkt het ook bij je zelfvertrouwen. Heb je een ‘bord vol energie’ nodig, ga dan meer doen van waar je passie ligt en je energie van krijgt. Heb je behoefte aan herstel na een drukke periode, ga dan voor een ‘bordje herstel’ ofwel zorg voor steun en ontspanning. Zorg in ieder geval elke dag goed voor jezelf met een ‘bord onderhoud’: van alles wat en genoeg variatie.

Een Mental Coach is jouw superfood!

Check jij regelmatig hoe je ervoor staat en vraag je jezelf af: waar heb ik nu behoefte aan? Als je bewust kiest voor waar je even iets meer van nodig hebt dan ga je steeds beter in je kracht staan.

En heb je even behoefte aan een 'vitamine'boost?  Een Mental coach is je superfood! Plan regelmatig een focus-sessie met een coach om je bewuster te worden van waar je behoefte aan hebt en hoe je het best de bouwstenen kunt inzetten om te groeien tot een succesvol ondernemer!

Sandra van Keulen, coach voor zelfstandig ondernemers.
Ik boost je zelfvertrouwen om de ondernemer in jezelf te ontwikkelen.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram