Hoe kies je naar welke beurs/ evenement je gaat met je creaties?

Hoewel het nu door Corona misschien even geleden is , heb je ze ongetwijfeld wel eens zelf bezocht: een markt, beurs, braderie of evenement vol met stands met prachtige spullen en creatieve makers. Hoe vaak loop je daar rond met het idee, daar zou ik ook wel tussen willen of kunnen staan? Of misschien krijg je al verzoeken en informatie via e-mail en social media om op een bepaalde beurs te komen staan?
Je zult niet overal (tegelijk) kunnen staan, dus hoe kies je naar welke beurs je gaat?

Lees hier hoe je in 5 stappen kunt kiezen naar welk volgende evenement of beurs je gaat.

Vraag 1: Past het in je bedrijfs strategie?

Voor elke creatieve maker is het van belang om je product en jezelf te laten zien. En je verhaal te vertellen. Want wat is meer uniek dan jouw creatie en jouw manier van maken en werken? En iedereen heeft zo zijn eigen manier van zichtbaar zijn: online of juist niet. Past het bij jou en jouw bedrijf om op een beurs of evenement te gaan staan? Welke strategie kies je om zichtbaar te zijn en in contact te komen met je klanten?

Vraag 2: Welke doelgroep komt op deze beurs/ evenement?

Heel belangrijk is de vraag welke doelgroep komt op welk soort evenement? Maak je een voorstelling van wie er zich aangesproken gaat voelen om naar dit evenement te gaan. Zijn dit jouw ideale klanten? Voor de sfeer en stijl van de beurs is van belang om te weten of er directe verkoop mogelijk is, of komen er alleen maar inkopers van winkels en retailzaken. En welk deel van de retail is dan interessant voor jou?

Ook belangrijk hierbij is welke andere deelnemers/ exposanten staan daar? Pas je er letterlijk ‘naast’, qua look, product, onderscheidend, doelgroep en sfeer.

Hieronder een lijstje met de meest bekende nationale en internationale beurzen op gebied van creatief design producten:

 • ShowUp Event
  Retailbeurs voor eigenaren en inkopers van winkels en conceptstores en voor b.v. influencers op gebied van interieur, styling en kadoartikelen.
 • Paper Passion
  Passie voor Papier is de bindende factor op deze beurs voor 'creatief met papier' liefhebbers.
 • Creative Life
  Creatievelingen ontmoeten en inspireren elkaar tijdens de vele workshops en masterclasses.
 • Swan Market Events
  Markt voor en door creatieve makers en liefhebbers op diverse plaatsen in Nederland.
 • Maison & Objet Paris
  Internationale beurs voor retailers op gebied van kunst, design, interieur en inrichting.
 • Blickfang Designers Market
  Beurs voor design liefhebbers van meubels en interieuritems tot kleding en sieraden en kadoartikelen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Vraag 3: Past het in je planning?

De volgende vraag is natuurlijk past het in je planning. Als het goed is heb je een jaarplanning en een kwartaalplan met een maandfocus. Meestal weet je (lang) vantevoren wanneer welke beurzen en evenementen gehouden worden. Als je conclusie is dat je er zou moeten staan, kijk dan in je planning (tijd en geld) of het haalbaar is. Lukt het dit keer niet, kijk dan een editie vooruit.

Vraag 4: Wat is je doel met de beurs?

Wat is het doel dat je zou willen bereiken met deelname aan een beurs? Natuurlijk altijd goed om je gezicht en je product of merk te laten zien. En wat ga je daar dan doen? Welk resultaat hoop je op?

Wil je een nieuw product of collectie presenteren in je stand?
Ga je direct verkopen van je producten. Of richt je je op naamsbekendheid vergroten, winkels en verkooppunten vinden? Je kunt ook deelnemers voor een workshop werven, inschrijvers op je nieuwsbrief en meer volgers op social media vinden.

wegwijzerstrand

Er zijn veel verschillende mogelijkheden dus waar ga jij je focus op richten? Kies 1 of 2 doelen om je op te focussen, zodat je ook achteraf kan zeggen in hoeverre je je doel hebt bereikt.

Evalueer dus ook je deelname achteraf en vergroot zo je impact op een volgende beurs!

Vraag 5: Welke investering is nodig voor een beursdeelname?

Welke investering is er voor nodig om op een beurs te staan? Dit kan enorm varieren van een paar tientjes tot duizenden euro's. De vraag is dus welk budget heb je beschikbaar (gemaakt) voor promotie en verkoop? Waarschijnlijk ga je de eerste keer niet meteen naar een grote internationale beurs... bouw het rustig op en gun jezelf de tijd en mogelijkheid om te groeien met je product, je verhaal, je presentatie en je beursbudget!

De kosten van een beurs zijn niet alleen die voor ruimte voor een stand om er te mogen staan. Er komen altijd nog kosten bij:

 1. Basis deelname kosten
  De ruimte huren voor een stand gaat per m2. Een grotere of gunstigere plek zal duurder zijn. Andere bijkomende kosten voor (achter/zij-)wanden, electra aansluiting worden vaak apart berekend.
 2. Standkosten
  Voor de inrichting en aankleding van een stand moet je zelf beslissen: zelf maken/bouwen of ga je een standbouwer inhuren? Denk ook aan verlichting en praktische dingen die je nodig hebt zoals een zit/staplek om orders te noteren of een klant te woord te staan.
 3. Vervoer en verblijfskosten
  Hoe krijg je je stand met al je spullen op de betreffende locatie ingericht. Blijf je vlakbij logeren of kun je thuis slapen en er 's ochtends toch op tijd zijn en 's avonds ook nog opbrengen naar huis te rijden? Een logeeradres vlakbij lijkt misschien een luxe maar is wel ideaal om fit aan een beurs te beginnen.
 4. Promotie kosten
  Via de organisatie worden soms kosten doorberekend voor media-aandacht die zij verzorgen.
  Je eigen promotie moet je zelf regelen natuurlijk. Denk aan online advertenties (google, social media) maar ook visitekaarten, flyers, catalogus, prijskaartjes, ander drukwerk dat je mee wilt nemen en uit wilt delen.

En wat verwacht je dat het kan opleveren?
Bij directe verkoop kun je redelijk makkelijk berekenen hoeveel je moet verkopen om je investering meteen terug te verdienen. Iets lastiger berekenen maar zeker zo waardevol zijn b.v. nieuwe verkooppunten, media aandacht en andere contacten.
Het resultaat zal dus niet altijd direct op je bankrekening te zien zijn, maar op lange termijn kun je er altijd wat aan hebben.

Wat wordt jouw beursplanning voor komend half jaar?

Met het voor jezelf beantwoorden van deze vragen kun je al aardig goed bedenken of en welke beurs deelname iets voor jou is.
Hou iedere keer deze 5 vragen voor ogen als je overweegt om voor een beurs in te schrijven of als je een verzoek krijgt om een beurs ‘op te vullen’!

Als je twijfelt over een deelname, blijf niet dubben in je eentje, maar neem contact met mij op om samen te sparren!
Dan bespreken we samen of dit wat voor je is en hoe je het gaat aanpakken. Zodat je daar op kunt focussen en het - voor jou - beste resultaat te behalen!

Ik ben er voor de ZZP'er die de ondernemer in zichzelf wil ontwikkelen om zijn/haar bedrijf beter in de markt te zetten. Op basis van een heldere strategie met focus een beter resultaat bereiken met het uitoefenen van jouw ambacht.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram